Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικό υλικό, ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Πάσχα μέσα από την τέχνη

Καθώς πλησιάζουμε στις Άγιες μέρες του Πάσχα αποφασίσαμε να δούμε τα θαύματα και τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια μεγάλων ζωγράφων αλλά και αγιογράφων. Τα παιδιά παρατήρησαν τους πίνακες , μίλησαν γι αυτούς,  για τα χρώματα, τις κινήσεις των ανθρώπων, τους πρωταγωνιστές. Έκαναν παζλ  και σύγκριση ανάμεσα σε πίνακες με το ίδιο θέμα, έπαιξαν με τις φωνούλες, τους αριθμούς, μίλησαν για τα δικά τους συναισθήματα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτό το ταξίδι με τον “δικό” μας Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Είδαμε το πίνακα που απεικονίζει το θαύμα του τυφλού και την προσωπογραφία του. Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που νοιώθει ο ζωγράφος , για τα ρούχα του, το βλέμμα του.

 

     

Πηγή για την εικόνα:http://papanikolaoudimitris.blogspot.com/2012/10/blog-post_21.html

Γράφω τη φωνούλα Θ

Ελ Γκρέκο- Το Θαύμα

Και συνεχίζοντας περάσαμε στο θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου. Δύο πίνακες, και τα παιδιά έκαναν συγκρίσεις, βρήκαν ομοιότητες και διαφορές. Μίλησαν για τους δικούς τους φίλους, για τα παιχνίδια που τους αρέσει να παίζουν μαζί.

  

Πηγή για την εικόνα:http://alldayschool.blogspot.com/2016/04/blog-post_96.html

Ποιος είναι ο αγαπημενος φίλος

Θυμάμαι τη φωνούλα Φ

Μια Κυριακή πριν το Πάσχα η Κυριακή των Βαΐων. Ο συμβολισμός, τα έθιμα, η ιστορία. Συζήτηση και πάλι μέσα από αγιογραφία. Παρατηρούμε το χρόνο, τον τόπο μέσα από την εικόνα αλλά και τα ρούχα των ανθρώπων. Ποιοι είναι αυτοί κοντά στον Χριστό; Γιατί στρώνουν βάγια κάτω οι άνθρωποι; Τα παιδιά εκφράζονται, αναπτύσσουν το λόγο αλλά και την κριτική τους σκέψη. Συνθέτουν την εικόνα μέσα από ένα παζλ.

Πηγή για την εικόνα:http://www.saint.gr/47/saint.aspx

Παζλ- Κυριακή τω Βαΐων

 

Προχωρώντας οι μέρες φτάσαμε στο Μυστικό Δείπνο. Μία αγιογραφία και ένας πίνακας από τον μεγάλο ζωγράφο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές, μετρήσαμε , είδαμε τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών, βρήκαμε τον προδότη Ιούδα, ανακαλύψαμε και μιλήσαμε για το συμβολισμό του ψωμιού και του κρασιού. Τα παιδιά μίλησαν για το δικό τους τραπέζι  που θα έκαναν στους  δικούς τους φίλους.

(Πηγή για την εικόνα:https://www.elniplex.com/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB-%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9/)

    

Έχεις τη γιορτή σου και θέλεις να καλέσεις τους φίλους σου σε τραπέζι

Ο αριθμός 12

Και συνεχίζουμε…..

με πίνακες του Δομήνικο Θεοτοκόπουλου:

Ο Χριστός με το Σταυρό στην πλάτη, Η Σταύρωση , η Ανάσταση από την συνάδελφο Τάνια Μάνεση . Τους πίνακες μπορούμε να τους δούμε εδώ.

Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλούν, για το φως και τις σκιές στον πίνακα.Τι μας προκαλεί λύπη και πως μπορούμε να “περάσουμε” από τη λύπη στη χαρά.

Παίξαμε παιχνίδια για το Πάσχα αλλά και κάναμε παζλ με θέμα το Πάσχα με τη βοήθεια της συναδέλφου Καράπα Χριστίνας και της ιστοσελίδας της.Τα παιχνίδια για το Πάσχα μπορείτε να τα δείτε εδώ και τα παζλ εδώ 

Κι άλλα παζλ με πασχαλινά αυγά από την ιστοσελίδα του jigsawplanet εδώ και εδώ.