Δημοσιεύθηκε στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Το σχολείο μας

Το δάσος…η ζωή μας!

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και στο 3ο εργαστήριό μας ασχοληθήκαμε με το δάσος και την προσφορά του στον άνθρωπο. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει , να κινητοποιήσει και να αλλάξει συμπεριφορές στη διαχείριση και προστασία  του περιβάλλοντος, καθώς και να αναδείξει τη στενή σχέση με τον άνθρωπο.

Μιλήσαμε για όλα αυτά που βλέπουμε στο δάσος και αναφέρθηκαν και τα σκουπίδια. Τα παιδιά ανέφεραν ότι δεν έχουμε δάσος κοντά μας αλλά η αυλή μας έχει δέντρα και θάμνους. Έτσι αποφασίσαμε να περπατήσουμε και να παρατηρήσουμε την αυλή μας. Μετά την παρατήρηση και την επιστροφή στην τάξη υπήρξε προβληματισμός. Τι είδαμε; γιατί ; ποιος τα έκανε όλα αυτά; τι θα μπορούσε να γίνει; Που βλέπουμε αλλού σκουπίδια; Είναι σωστό;

“Πως θα μπορούσαμε εμείς να αντιδράσουμε;”

Αποφασίζουμε να συλλέξουμε τα σκουπίδια ( με όλα τα μέτρα προστασίας), αλλά  και για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα μαζέψουμε. Χωριζόμαστε σε ομάδες και μοιράζονται ρόλοι ( φωτογράφος, εξερευνητές, παιδιά που κρατούν τις σακούλες και η κυρία που “καρφώνει ” και μαζεύει τα σκουπίδια που της υποδεικνύουν οι εξερευνητές).

Η επιστροφή στην τάξη είχε το εξής πρόβλημα: “Τι θα έκανες εάν βρισκόσουν στο δάσος, είχες σκουπίδια και δεν έβρισκες κάδο;” Συζητούμε και τα παιδιά βρίσκουν λύσεις, αιτιολογούν και το αποτυπώνουν στο χαρτί.

Πως είναι το δάσος; Τι μπορούμε να βρούμε σ’ αυτό;

Κάνουμε τον περίπατό μας και μαζεύουμε φύλλα. κλαδάκια, πέτρες κ.λ.π.

Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά;

Αποφασίζουμε στην ολομέλεια να δημιουργήσουμε το κέντρο παρατήρησης μέσα στην τάξη αλλά και το δικό μας δάσος. Ακολουθεί συζήτηση και προτείνετε

από τα παιδιά η συνεργασία με το άλλο τμήμα. Καθορίζονται οι ομάδες και αρχίζει η δημιουργία.

Έτσι μία ομάδα δημιουργεί με πλαστελίνη ζωάκια.

Άλλη ομάδα δημιουργεί δέντρα για το δάσος με διάφορα υλικά, το ποταμάκι και μία άλλη δημιουργεί πίνακα με “το δικό μας δάσος”

 

Πήγαμε για …πικ νικ στο δάσος…αλλιώς!

Και φυσικά το καταγράψαμε.

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για ότι μας δίνει το δάσος αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για την καταστροφή του . Μα κυρίως για την καταστροφή της ίδιας της ζωής μας. Γιατί… Το δάσος είναι ζωή!

(Βίντεο: https://video.link/w/drOyc  Από τα εργαστήρια δεξιοτήτων: Προστάτεψε το δάσος-είναι πηγή ζωής- Σπύρου-Βαγή Ευφροσύνη)

Μιλήσαμε για την πυρόσβεση και τους πυροσβέστες. Ζωγραφίσαμε το δάσος όπως μας αρέσει και το καμένο δάσος!

 

Και στο τέλος…

Πηγές, ποταμάκι, γέφυρα, δρομάκια για περίπατο, ζώα μικρά και μεγάλα,δέντρα,άνθρωποι που κάνουν πικ νικ, σαλιγκάρια, ερπετά και πουλιά συνέθεσαν το τελικό μας έργο!

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΑΣΟΣ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!